Tidligere talte jeg med en kursist, som har været flere gang i Japan.
Rigtig mange tror, at det japanske køkken er lige så farvestrålende som meget af det sushi, der bliver serveret i Danmark.
Det japanske køkken er fuldstændig anderledes og, det gælder også når det kommer til sushi. Japansk mad er meget enkelt i sit udtryk og, det med danske sushi øjne ser en smule “kedeligt” ud. Til gengæld bruger japanerne gerne madlavningsteknikker der tager 20-40 år at mestre.
Japansk sushi blev for flere hundrede år siden betragtet som fattigmandskost for fiskere der boede ved kysten, fordi det bestod af fisk, ris, tang og wasabi til at slå bakterier ihjel. De havde ikke noget køleskab.
Det japanske køkken består i virkeligheden af ganske få råvarer. Sojabønne der serveres på tusindvis af forskellige måder såsom sojasauce, tofu, miso pasta, dressinger, suppe, sauce, desserter, marinader osv.
Tang som er den grøntsag der indeholder flest mineraler og vitaminer og, som indgår i alle dagens måltider.
Fisk og skaldyr i alle afskygninger såsom grillet, rå, marineret, tørret og saltet.
Syltet grøntsager og syltet frugt fylder meget i det japanske køkken, der går tilbage til tiden, hvor der ikke fandtes et køleskab. Det var en måde at forlænge råvarernes levetid.
Kød findes også i det japanske køkken, det fylder slet ikke så meget.
De få råvarer er omdrejningspunktet i det japanske køkken.
Nudler spiser japanerne meget af i dagens Japan. Men det kommer oprindelig fra Kina og er siden tilpasset det japanske køkken.
Læs mere om Sushikok & sake sommelier Zoë Escher
_
Zoë har holdt foredrag og afholdt sushikurser for A.P. Møller – Mærsk, Hugo Boss Nordic, Novo Nordisk, Novartis,Velux, Gorrissen Federspiel, Beierholm revision, Elbek & Vejrup og mange flere.